Wednesday, April 25, 2012

MUSIBAH

“Sesungguhnya, besarnya balasan sesuai dengan besarnya musibah
Dan sesungguhnya jika Allah mencintai kepada suatu kaum, 
maka mereka akan diuji dengan berbagai macam musibah. 
Barang siapa yang redha, maka dia akan diredhai oleh Allah.  
Dan barang siapa yang tidak menerima (atas musibah tersebut), 
maka dia akan dimurkai Allah.” - (H.R. Turmudzi, dia berkata: Hadis Hasan).
 MUSIBAH.
Ade ke sesape yang tak pernah ditimpa musibah eh?
Macam mane besar dan berat pon musibah yang kite terima,
harus dihadapi dengan tenang dan sabar..
Jangan membentak, jangan merungut !
Oklah, aku bukan nk berceramah yer,
entry ni aku buat sebab nak berkongsi 1 cerita dengan korang.. 


Korang penah ade pengalaman berhadapan dengan peragut?
pernah diragut? atau korang penah jadi peragut?
ekekekk gurau jerrr.

Da banyak sangat melalut. Melarat.
Straight to the point.

Semalam, kakak officemate saye : Kak Fara
dalam perjalanan pulang ke rumah die di Sg. Besar
diragut oleh penyangak,

Ahkak tu naik moto Ego,
dan peragut tu naik moto 125, wane merah.
seorang okay.
sangat cekap la mungkin,
aku da dengar beberapa kes ragut kt Sg. Besar
yg melibatkan moto tu,
and aku sure orang tu ialah orang yg sama.

Kesian kakakk sayer tu.
Dalam henbeg die for sure la ade purse,
abisla kan IC, ATM card, Lesen, duit cash siket,
cincin cincins die.

Mujur, die tak jatuh time kene ragut tu
Thanks Allah, akak tu selamat.
Aku sangat paniks bile kakak tu sms bagitau die kene ragut..

So, pade penunggang2 motosikal,
berhati hatilah,
kadang kadang kita tak jangka
sesuatu perkara tu akan jadi kat kita..

Kepada peragut itu :
Sesungguhnya Allah jua yang akan membalas setiap perbuatan..





2 c0mplaints:

wida said...

nasib baik x apa2..yg penting nyawa tu.

lyly yana said...

@widabetul, nyawa tu yg penting... cantik x header kite?

Post a Comment

A big thanks sudi singgah and tinggalkan komen. Korang memang cool lah !

Happy Birthday Ceritera Si Somel !

Daisypath Happy Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...