Wednesday, November 30, 2011

kuala - Sepetang - di TAIPING - Part 5


entah dah pukul bape kami kelua dari Bukit Merah tu
tapi aku tengok sampai kecut la tangan tangan si Yayah tu
dari kul 12 sampai kul 4 ptg agaknye baru aku kua dari kolam tu
Sampai terberak berak si Yayah 
agaknye kesejukan sesangat

habis mandi tu memey la lapar kn
dah tu memey la takbleh nk bawak makanan dari rumah
ape pon kene beli makanan yg dijual kt situ
udah tu harga memang kaw kaw laaa *murahnye*
harga Burger Daging biasa : rm 5.00
kalah harga burger P'E yg meletops dan mabeles tu
harga air tin pulak : rm2.50

murah kan?
grr

keluar je Bukit Merah
perjalanan diteruskan menuju ke Kuala Sepetang
entah bape jam perjalanan
aku tak tau
sebab memasing tido kepenatan
tau tau da sampai
mak aih tengok kedainyeee
punyela ramai ummat, sampai takde tempat duduk!









 

perghh memang mengancam
slurrrp cup cup umphh!
rase tak puas nak makan
sebab ramai sgt orang
ikot nafsu nak rase semua menu yg ade

lagi pulak tak berape khusyuk nak makan sebab,
jumpe retis !


azizah ariffin

die bebetul duk sebelah meja kitorg,
takde la batak or jakun
tapi pandang2 jugak dengan die..
ade la jugak die senyum dengan aku
memang cantik orang nye..
nak nak lagi bile dia bertudung camtu kan...
tah, takde la pulak beria aku nk amik gamba die @
bergamba dgn dia..
tapi aku pasan meja belakang kitorg tu
dok sorok2 amik gamba retis ni
eh, gentleman la sikit
ape sonok sgt ke dpt amik gamba takat sipi sipi je nampak?



Mandi Manda di Bukit Merah - Part 4

Janji semalam mau kumpul jam 7 pagi, tapi name pon janji melayu - badan penat dan letih so memang haraaaapan la nak bangun awal. Kecuali aku & kak ngah memang bangun awal sebab taknak rebut rebut bilik air. Hiks.

Sebelum ke agenda seterusnye, kitorg pon bersarapan dulu tapi taktau ape tah name tempat itu sebab aku mmg malas nk amik tau. Tapi dekorasi dan keadaan tempat makan tu macam lah aku ni berada di pasar basah tempat orang jual ikan dan sayur. Hihi. Sebab kat situ macam banyak banyak stall yg jual macam macam makanan yg berbeza. 
Abg aku order 2 pinggan popia basah, sangat sedap tapi memang rugi sebab aku tak sempat nk berkenalan mintak resepi dari si peniaga. 

Lebih kurang kul 11 pg jugak br sampai di Bukit Merah Lake Town resort. Orang tersangat lah ramai bile aku tengok berderet deret kete yang parking. Yelah name pon hari cuti. Dan pade musim tengkujuh mcm sekarang ni, for sure la orang takut nk ke pantai mau pon air terjun kan. 

Entah bape lame tunggu kaum kaum bapa berbaris panjang nak beli tiket punye pasal. Sampai naik penat aku berdiri - lom lagi penat bergurau senda melayan kerenah si Yayah. Hehehe.
Layan gamba je bole? 










p/s : Gamba tak berapa nak banyak sbb ni pon aku copy dr FB kak Lily Bungo (wifey kwn abg aku).


meronda TAIPING di malam hari - Part 3

Usai solat jamak maghrib & isyak, kitorg 4 kete berkonvoi ke Zoo Taipinggg.. Aku tade la teruja nk ke zoo ni tapi still melayan keterujaan bebudak tu... Hihihihi

ini hanya sebahagian okay

ce kire berapa ramai bebudak yang ade?


Da name pun malam kn, so takde la nak nampak mane pun haiwan haiwan nye.. Tapi tengok bebudak teruja sangat, kami pon sonok jer :)

Penat berjalan (walaupon dalam zoo naik train), perut rase lapaa.. Dorang ni memang nk pegi tempat makan yg fofuler fofuler je kt Taiping ni.. Tapi sesampai da nk kul 11 mlm, menu yang tinggal hanyelah Keoy Teow goreng.. Nasi Ayam dan yg lain lain, sold out! Sah sah kedai ni mmg sedap & fofuler kn...


google






p/s : Entry percutian ke Taiping Part 1 hingga 3 adalah terjadi pada tanggal 26 November 2011 (Sabtu). Sekian terima kasih.


supriseeeee di TAIPING - Part 2

Setelah siap mengangkut keluar barang dari dalam kete - dibawa masuk ke bilik masing masing, kitorg pun memulekan agenda untuk menSuprise kn seseorang... Nk tau ke sape yang terkena?



"bahan"




yang "terkena"


Kakak iparku da berpakat & bersenyap senyap dengan Kak Zila (wifey kpd kwn abg aku) untuk merealisasikan agenda ni.. Besa bebenor kek nye, aku ler jadi mangse bawak lebihan kek ni ke opis.. Jamu semuaorang.. 

Tah agak agak abg aku terharu tak dpt suprise camni? Tapi tgk muke die mcm orang tade perasaan je. Hikss

 

perjalanan menuju ke TAIPING - Part 1

AMARAN : ini entry membebel, sile abaikan jika malas.

Takku sedar kul bape abang aku sampai pd malam itu. Yg pasti last sekali aku sedar mase abg aku bg SMS suh siap2 bentang tilam utk depa.. 

Memang penipu la kn abg aku siap kate kul 7 pagi nk gerak, sedangkan kul 7 pagi aku kitorg br hegeh hegeh bangun dari tidow. Hehehe jangan ngengade nk salahkan cuaca pd pagi itu yg menyebabkan pemandangan seperti kelihatan pd jam 5 pagi.

Perjalanan bermula dari rumah kami di Kampung Batu 38.. Harus singgah sebentar di kedai makan Wak Pauji, isik perut & dah tentu mau jimat tak payah kelua duit p sarapan kat tempat lain. Hiks. 

Dan di dalam perjalanan itu bermacam topik dan skrip yg berlaku tapi tak perlulah aku cerrita sebab nanti entry aku ni kelihatan mcm esei budak amik exam STPM.. 

Dan dalam perjalanan tu jugak la baru terkantoi yg sebenarnye percutian ni disertai dengan kawankawan abg aku jugakkk. Itupun bile kelua pertanyaan dari mulut Nabil : "bah, kawan abah da gerak ke dari KL?". Situasi dan emosi aku ketika itu sangat terganggu sebab aku ni teramat amat pemalu la orangnye... Bermacam perkara bermain di minda....

Kitorg singgah kat Kuala Kangsar, melawat mencuci mata tempat tempat zaman muda mudi, zaman zaman abg & kakak ipar aku bercinta. eh, betul ke statement aku nih?

Perjalanan diteruskan ke Taiping dan sampai kat tempat yg dituju - rumah mak pak salah seorang kawan abg aku, Encik Helmi Zar.. Oooo, di situ la baru berkumpul bertemu geng sebenar percutian ni.. Its supposed to have 5 families on that trip. Tp disebabkan masalah kesihatan, 1 famili tu telah menarik diri....

Kami disaji dengan lauk pauk makanan tengahari walapun ketika tu jam da menunjukkan kul 3pm (lebih kurang la).. Takpelah disebabkan lapar semua pun bedal laa ape yang dah terhidang beserta durianss sebagai pencuci mulut..

Lame jugak lepak di rumah itu, barulah kitorg berkonvoi menuju ke Kampung Boyan - lokasi homestay yang telah dibooking.


homestay
 
Memang besarlah rumah itu, lot banglo siap boleh berlari lari berkejar kejaran sampai semputtt. Hiks. Ade 4 bilik n 2 bilik air, fully furnished. Best mmg best tapi aku taktau bape harga depa baya homestay ni untuk 3d2n..





 

saye memang manja dan suke menyebok !

sebelum cuti Awal Muharram haritu... berlaku la sesi balas mebalas SMS antara 2 orang adik beradik yg comel dan temok temok..


Adik  : weekend ni x balik kampung ke? kan Isnin cuti Awal Muharram
Abg  : cuti cuti malaysia
Adik : p mane?
Adik : nk ikot
Abg  : Bukit merah
Adik : bestnye mandi mandi, nk ikotttt
Abg  : bukit maxwell
Adik : kat mane tu????
Abg  : search la kt internet

* senyappp
si Adik hampa. macam tade harapan nk join!


Abg  : betul ke nk ikot?
Abg  : nk booking jeep ni
Adik : * konpius *
Adik : nk nk nk !! * eksaited *
Abg  : mlm sabtu ngah balik sabak
Abg  : kalau x, nk gerak dr KL, tp kalo ko nk ikot, ngah balik kg la
Adik : gerak dr sabak kn lagi dekat kn kn kn * ayat sedapkan hati *
Adik : * eksaited *


akhirnye dapat ler aku ikot abg aku sefamily bercuti
kn aku kate, aku mmg Manje dan aku memang suke menyebok...
hiks



Tuesday, November 29, 2011

isnin ke selasa ?

konpius aku !
ingatkan harini hari isnin,
ghupenye hari selasa..
tula die padahnye kalau luper diri
sebenarnye aku baru je balik bercuti
tu badan letih, otak penat,
macam penyakit nk datang
tapi sgt sgt la best n enjoyyy
rase macam tak nak balik
boleh?
nanti aku cite yer...
now bagi aku rehat dulu... hiihii


Sunday, November 20, 2011

mereka BEST !

kenangan terindah dapat jumpe dayah kt masjid negeri


dapat jumpe kak nadia yg cuteee & kak sal

kami gembira!

tak mau berpisah :(

kali terakhir jumpe dayah tyme die dtg raye kt rumah

saye tiada dalam gambar ini.. why?

lepaskan rendu :)

Saturday, November 19, 2011

kerjalaaa .

















gambar gambar sekitar program
Seminar Pengurusan SKT & LNPT
di Bankuet Dewan Jubli Perak
&
Seminar Pengurusan Kewangan Peribadi
di Dewan Seminar Masjid Negeri

** antara momen terindah 2011**


Friday, November 18, 2011

today is FRIDAY :)



يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقۡنَـٰكُم مِّن ذَكَرٍ۬ وَأُنثَىٰ وَجَعَلۡنَـٰكُمۡ شُعُوبً۬ا وَقَبَآٮِٕلَ لِتَعَارَفُوٓاْ‌ۚ إِنَّ أَڪۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَٮٰكُمۡ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ۬

"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal." 
- [Al Hujurat: 13]


Thursday, November 17, 2011

TAH-NI-AH


Alhamdulillah, syukur
Tahniah dan syabas kepada cucu sulung
abah aku, anak sulung abang Yong,
anak buah sulung aku -
HAZIQ RAZIN
kerana berjaya dengan cemerlang
dalam peperiksaan UPSR
dengan mendapat 5A..
dan 88% (jayyid jiddan) dalam PSRA
Well Done :)

Maksu doakan semoga Haziq 
terus berjaya di masa akan datang 



 

hanya gambar



Wednesday, November 16, 2011

i'm waiting f0r ur HUGS

kenapa KEBAB ?

KAK ANIK TUMIATI & ME

Ce tengok ce tengok pipi aku...
rupe ape?
aku rase, memang rupe pipi...
Tapi kenapenyeee officemate aku - Wak Caom,
kate pipi aku macam kebab?
logik tak aih?
Aku confius nk nangis atau nk gelak...

kaka kaka saya

kak fara & ME     




 selalu gaduh, selalu pukul pukul, selalu maki maki, 
selalu jerit jerit, selalu gaduh gaduh gaduh !
inila die kak FARAH ..
dah tak kuase nk sentap sentap,
da paham sangat dengan perangai masing2 kan...
gaduh gaduh manjaaa..
jgn amik hati eh, gurauan semata
tak ketinggalan, BANK GOSSIP :p


ME with KAK INA
selalu kacau die, tarik tudung, cubit cubit, geletek geletek,
usik bra. haa voleh cmtu?
tapi sangat suke bermanja dengan diaa..
suke lentok kt dia, suke manje manje kt dia
dan dia sangat sporting melayan perangai saye
eh, sporting ke?
jgn amik hati, saye mmg begini :)

Tuesday, November 15, 2011

terengganu



ape yg best yg ade kt terengganu?
selain drpd tempat tempat
menghabiskan duet seperti pasar payang?
bile pi pasar payang for sure akan tambah
sehelai dualai suteraa kn

ade tak tempat lain yg lebih menarik?
tmpt rilex rilex
hehe mmg poyo
tah bile tah nk pegi



 

Monday, November 14, 2011

dRbuku

korang penah dengar pasal
dRbuku ?
apesal aku rase macam baru tau
sungguh tidak up-to-date


macam jakun n macam batak kn
orang lain sume da j0in kn?
aku br hegeh2 nk godek godek
info dRbuku ni. hihi



Sunday, November 13, 2011

weekend ini . . .

aku kelija weekend ini
dilantik jadi urusetia tambahan
kat Pusat Latihan Pengurusan Dakwah
sebab dorg ade kursus KADER DAKWAH
jadinye saye yang menurut perintah
tidak menolak rezeki yg terhidang di depan mate
terusla menyambar hehe
bukan tamak tp just nk carik rezeki halal
wat tambah tambah sumber pendapatan
ade yg jeles ke aku OT weekend ni?
ade kau kesah? kau ke yg bayaaa?


*susah ade orang perasan bahagussss
wpfpfpttpfffff !

tapi ai tak marah, ai sukeeeeee
cakapla ape ponnnn
ade ku kesahh?
ku jenis tak kesah orang nk kate ape pon
telinga da tebal
tapi kalau da hilang sabaaaaaa,
haaaaa tunggu jela yeee
watch out! TLBM


Ibnu Mu’taz pernah berkata :
Orang yang hasad itu marah kepada orang yang tidak berdosa, kikir terhadap sesuatu yang bukan kepunyaannya dan sentiasa mencari atau meminta sesuatu yang tidak akan di perolehinya.


Wednesday, November 9, 2011

entry Hari Raya AidilAdha (part 2)

kali ni cerita sambutan Hari Raya AidilAdha
kat opis ai, ILDAS..
tahun ni berjaya menumbangkn sekoq lembu

tapi sangat sadis, bile ai sampai opis 
walopun da kuar rumah awal pagi !
tetap tak sempat nk tgk depa sembelih lembu tu
sampai2 je lembu tu da nyawa2 ikan daa
huaaa melepas tahun ni tak tgk lembu disembelih

untuk tahun ni, ai ditugaskan
sebagai tukang timbang dan bungkus
alamak, depa yg melapah lembu ni
kasi kitorg berpeluh sampai ke ketiak
dengan pisau tumpul (pisau kupas bawang)
kitorg kene potong daging tu utk diagihkan kt
sume warga ILDAS

dan lebih n tulangannye,
org yg ditugaskan utk memasak,
dah buat sup, masak nasik, goreng ayam
mables tapi tah nape aku kurang berselera
pada hari kejadian
so aku makan sikitt je
sekian terima kasih

Tuesday, November 8, 2011

08.11.2011

habis je program sambutan hari raya qurban
pas je solat zuhur,
kitorg seramai lebih kurang 10 orang Urusetia
bergerak ke Shah Alam
ade misi yg nk diselesaikan
ecewah.... 

on 09.11.2011 
Seminar Pengurusan SKT & LNPT
yang dihadiri oleh semua penilai2
dari JAIS.. lebih kurang hampir 400 org peserta
dijangka akan hadir..
bertempat di Bankuet Dewan Jubli Perak, S.Alam
very the nebesss

on 10.11.2011
Seminar Pengurusan Kewangan Peribadi
anjuran PLP Am ILDAS
kehadiran mungkin akan hampir mencecah 200 org kot
bertempat kt Dewan Seminar Masjid Negeri
all the best to us!

mungkin atau bole jadi kami akan jadi
*sangat penat*
waaaa sobsobs sobsobsob
tapi takpelah as long as
kami dilayan baik dan diberikan
nikmat tempat tido free
di

Quality Hotel, Shah Alam 


Monday, November 7, 2011

entry Hari Raya AidilAdha

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA
1432h

Tahun ni berhari raye dgn keadaan yg sgt sgt berbeza
sebab takde sorang pun adek beradik ai yg balek beraye kt sini
huahuahau, sedih mmg sedih
menangis dlm hati
lepas solat rase bergenang genang air mate

dek kerana itu,
terpakse la menumpang kaseh syg
kat rumah Wak Nap...
kebetulan kt rumah Wak Nap yg balik cume
anaknye yg sulung, yg lain2 pun tak balik

dan pade tahun ni jugak
perbezaan yg ketara bile
family Yayasan Haji Yunus
takpun berkorban lembu
seperti tahun tahun sebelum nih
jadinye kemeriahan meraikan korban nih 
takla dirasai sgt kn

usai je Solat Sunat Aidil Adha,
kitorg balik rumah, tukar baju,
pakai je baju buruk buruk
sebab takde nk ke mane mane pun
ade pon menunggu lembu yg baru disembelih
kat bilik gerakan
untuk dimasak kt rumah Wak Nap

alhamdulillah, tak lepas peluang nak makan
sup mables Kak Fia...
habis jer kemas rumah,
terus membedal n menikmati sup
layan depan tv + air tembikai
bersama Atique :)

malamnye pulak sesi membakar sate 
dan berkumpul beramai ramai
ramai gak sepupu sepupu yg datang lepak
kat rumah Wak Nap...
meriah meriah

keesokannye Kak Fia jamu Soto pulak
aih meriah dgn makanan la kt rumah tu..
sudahnye dipandang sepi lauk pauk yg dihidang utk raye
Nasi Impit + Kuah Kacang + Rendang Ayam + Rendang Daging
ai taktau ape nasib lauk pauk itu... 

Wednesday, November 2, 2011

h u r m





Tuesday, November 1, 2011

JYTWSPA

Jika anda tak dapat menjadi meranti di puncak bukit
Jadilah pohon renek di lembah, tapi jadilah
Pohon renek yang teranggun di tepi bukit
Jadilah rimbunan jika anda tidak boleh menjadi pokok
Jika anda tidak boleh menjadi rimbunan, jadilah rumput
Dan hiasilah jalan di mana-mana
Jika anda tidak dapat menjadi haruan, jadilah sepat
Tapi jadilah sepat yang terlincah di dalam paya
Bukan semua boleh menjadi nakhoda, lainnya harus mengikut saja
Pasti ada sesuatu untuk semua
Kerana ada tugas yang berat
Ada tugas yang ringan
Jika anda tidak dapat menjadi jalan, jadilah denai
Jika anda tidak dapat menjadi suria, jadilah bintang
Bukannya mengikut ukuran anda menang ataupun kalah

JADILAH YANG TERBAIK WALAU SIAPA PUN ANDA - jytwspa

Happy Birthday Ceritera Si Somel !

Daisypath Happy Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...