Wednesday, January 2, 2013

Tahun Baru 2013M

Assalamualaikum.. Sorry mungkin sedikit terlewat utk wish Happy New Year 2013. Tapi takpelah kan.. Time flies so fast, takde pape yg menarik pun. Cume bila berganti tahun ni, makin singkatlah masa kita. So, jom grab baki masa yg sedikit ni untuk kita buat dan menjadi lebih baik.

Dah berapa lama hidup ni pun, rasenye belum pernah nak celebrate.. or else nak countdown tahun baru.. Tak pernah teringin nak keluar tunggu bunga api pada jam 12.01 pagi. Tak pernah teringin dan tak pernah kesah.

Cume, tahun ni mungkin berbeza. Bukan sebab nak countdown dgn bunga api, tapi sebab nak isi waktu tu dengan mungkin aktiviti yg lebih dan ade manfaatnya, InshaAllah.. Beberapa orang pelajar muallaf yg belajar kt ILDAS, pelawa dan offer untuk join Program Ambang 13 di Dataran Shah Alam. Sgt teruja nk join. Lebih2 lg bile "dia" dan mereka beria2 ajak.. Tapi bukanlah niat pergi tu sebab mereka, tapi niat tu sbb excited nk dengar pengisian program tu..


So, pada jam 11.30 pagi 31 Disember 2012 (Isnin), bas bergerak dari ILDAS. Staff ILDAS yang pi cuma Abg Zairee (staff yg btanggungjwb dgn Pljr Muallaf / PSDK), Bob, Aku, Kak Ina & 2 orang pemandu (Wak Jumali & Wak Cak Om)..

Jam 04.00 ptg kami  sampai kat Masjid Negeri.. Jalan2 cuci mata. Terjebak Kak Ina beli sepasang jubah. Time kat Masjid Negeri tu jumpa dan selisih dgn ramaiiiii sgt muslimah berjubah, berniqab.. Subhanallah. Cantik sangat sangat. Rase tenang pandang dorg.. Rase diri ni kerdil dan hina sangat. Ya Allah, aku belum cukup sempurna, tak cukup sempurna tutup aurat. Dalam hati, aku merintih dan berdoa semoga Allah beri aku hidayah dan kekuatan untuk berniqab suatu hari nanti, utk jadi mcm mereka.. InshaAllah.

Lepas solat Maghrib di Masjid Negeri, kitorg bergerak ke Dataran Shah Alam. Time tu orang tak ramai lagik.. Pastu, kitorg pi makan kt gerai2 jualan tu... Pas je makan tengok padang tu dah penuh. Fuiiyohhh, takjub seketika. Hehe. Penuh dengan ribuan ratusan manusia kot. Dah tak nampak jalan sebab dah penuh dengan orang. 

Agaknye salah 1 tarikan nye sebab kdtgn Ust. Azhar Idrus. Yelah, UAI kan dh jadi penceramah bebas no 1 malaysia. Hebat hebat kan. Rase seronok bile dapat dengar UAI secara live, bukan di TV or YouTube. Wahh, teruja okeng.

Tapi apakan daya, kaki mata dan badan tak berdaya nak tunggu sampai abis.. So, we decide untuk gerak awal ke masjid. Takut nk menghadapi ribuan ratusan manusia bersesak sesak time dah habis program tu nanti. So, cabutttt awal pi naik bas. Hehee..

Dekat kul 2 am gak kot baru gerak dari Shah Alam tu.. Time tu badan dah letih, mata dah penat tapi cume keadaan tak bape selesa nak tido dengan nyenyak. Sakit pinggang oii naik bas.
Jam 4 am sampai kat depan rumah kak Mas.. Tempat aku dengan Kak Ina tumpang park kereta.. 1st time tau drive kete sensorang jam 4 am. Tak gilee ke. Pecut gak nak cepat cepat sampai rumah. Dah tak pikir nak mandi dah.. Cume nampak katil jeee. 

Ape pun, pengalaman yg menarik.. Walaupun penat tapi Alhamdulillah satu pengisian yg menarik untuk malam tahun baru kalini.

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.. 

4 c0mplaints:

mamawaiz said...

uia best...tp phm ke dia ckp?

lyly yana said...

@mamawaiz
pahe pahe.. hehhe

miss ina said...

sonok dgr UAI brckap...lupa seketika masalah..hihi

lyly yana said...

@miss ina
kalo dpt sembang2 dgn UAI mesti best kann

Post a Comment

A big thanks sudi singgah and tinggalkan komen. Korang memang cool lah !

Happy Birthday Ceritera Si Somel !

Daisypath Happy Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...