Thursday, December 6, 2012

Ketidakadilan

Hi, Salam Petang!

Emosi tengah terganggu ni, sedang sentap dan sedang emo. So, abaikan kalau entry ni merepek atau tersasar dari topik yg sepatutnya.

Nk tanya ni, pernah tak korang alami keadaan bila orang tak pedulikan korang? ok fine, bile orang berlaku tak adil dengan korang? bias? kepimpinan berat sebelah? mesti akan timbul di benak kite, mesti akan terlintas "eh, knp die bole? knp aku takbleh?"... akan timbul bile benda tu jadi kat kite kan.

okay bukan bcakap soal kawan, bukan nk komplain family members.

Tapi, penah tak hadapi situasi.. kat tempat korang kerja.. bila orang sekeliling /  bos korang buat endah tak endah je dgn korang? penah tak?

Contoh la kan, korang keje jawatan peon kt syarikat korang. tapi org sekeliling / bos korang tak endah kan korang pon. tak kesah la kalo korang buat keje bnyk mane skali pun. tak kesahlah kalo besar mana jasa korang skali pon. usahkan nak endah, ape lagi nak amik tau pasal hati dan perasaan korang.

Sakit hati? kecewa? betul kan.. sampai 1 tahap korang akan rasa korang tak diperlukan. korang still buat kerja macam biasa. tapi sebenarnya orang tak pedulikan korang pon. kiranye takkan jadi apa kalau korang takde. betul tak? mesti stress nak keje dalam keadaan macam tu.

Yg lebih menyakitkan hati bila ape je yang berkenaan dengan korang, mesti akan dipandang sepi. ape2 masalah yg timbul, tindakan penyelesaian yg diambil tak secepat dengan orang orang lain kat situ. sakit hati weh... mmg sakit hati bila korang je yg asyik kene mengalah dalam pape hal pun.. dan lagi sakit hati bila dorang tak carik jalan pon nk selesaikan masalah yg timbul kt tmpt korang tu.

Korang paham tak ni ape yg aku bebelkan?

Bagi aku kan, kalo dah macam tu la korang dilayan, nape tak buang je jawatan yg dorang rase tak perlu tu. mcm contoh kat atas, buang n pindahkan je jawatan peon (contoh) tu. Yelah, daripada korang terus melayan si peon macam ape jer.. baiklah lagi mansuh kan atau pindahkan die.

Korang paham tak ni? Isu ni lebih kepada tentang berat sebelah, tak adil. Benci tau. Macam nak mintak tukar, taknak keje sini dah!




*kisah benar*

 

2 c0mplaints:

RYS AREESA NASIR jr said...

hidup ni begitulah sis... ada banyak jenis manusia. agaknya warna dan bentuk hati pun macam2, tak mcm bentuk love tu hu hu.. bertahanlah selagi mampu.. lama2 diorang tu akan sedar sendiri. Hidup ni kan ada wheel... not only chair... (peringat kat diri sendiri juga ni hu hu)

lyly yana said...

@RYS AREESA NASIR jr
Akhirnye ade jugak yg paham entry lili ni. Thanks kak. Touching pulak bace komen akak ni.. Huhu

Post a Comment

A big thanks sudi singgah and tinggalkan komen. Korang memang cool lah !

Happy Birthday Ceritera Si Somel !

Daisypath Happy Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...