Sunday, May 20, 2012

Urutan Refleksologi

Pernah dengar or pernah cube urutan refleksologi tak? Selalu nampak kedai kedai cina yg ade buat rawatan ni kan, sampaikan kite orang melayu pon segan dan takut nak masuk.

Aku ni suke mencuba, dah lame teringin nk rase org urut refleksologi nih. Best ke? Camne die buat?

Bagi korang yang tak pernah cube, molekla kalo pi try. Best tau. Melalui urutan di kaki jer, dh dapat kesan masalah dlm badan kite. Nampak tukang urut tu mcm tukang tilik jer bile die yg baru 1st time jumpe kite, da tau sume masalah dlm badan.. Tapi ape pun itu sume dengan izin Allah gak kan..

Alkesahnye ku dengan Aini, nampak 1 booth ni yg menawarkn khidmat refleksologi, akupuntur & berbekam. Adela dua tiga empat lima gerai yg lain kt area Pustaka Chiew Sg. Besar tu...

So setelah selesai sesi soal jawab, kami pon try la urutan tu.. RM 25 sahaja utk 45 minit. Berbaloi sungguh kan. 

Akak tu ade gak suh try buat akupuntur, cucuk cucuk jarum tapi weolls mcm seram jer nk buat. Sile google sendirik. Sgt bagus jugak.

Melalui urutan yg akak tu dh buat pada aku, dptla kenalpasti masalah yg ade. Haih tepat aje tekaan dia. Dan biasenye tempat urat / sendi yg bkenaan akan sakitla bile ade masalah. 

Mesti korang tak paham kan? Contohnye, kalo ibu jari tu mewakili urat or sendi utk kepala, bile akak tu urut ibu jari kaki kita tu, then kite rase sakit, maknenye mmg ade mslh la kt kepala kite. Mungkin kite mmg selalu rase sakit kepala, or mmg kite salu migrain (mcm Aini) hehe.

Macam aku, ade mslh paru paru lemah. Mudah letih. Pastu adela masalah lain, rahsia... takmo bagitau korang!

Korang ce la try gak. Aku ngan Aini dh set appointment nk urut 1 bdn dgn akak tu. Lepas aku buat refleksologi td, asek sendawa kelua angin, mcm nk termuntah pon ade. Mmg akan ade kesan begitu, itupon bgantung pd individu tu sendirila..

Kalo korang nk try, nnti aku bg no contact akak tu.. Do leave ur comment ya!














4 c0mplaints:

wida said...

ingatkan cina..kata cina tadi

lyly yana said...

@wida
Kan kate 'selalunye' cina. Mlm td jumpe tempat melayu pule

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal refleksologi… sharing is caring :) - Refleksologi Kaedah Perubatan Kuno

lyly yana said...

@armouris
Tenkiu..

Post a Comment

A big thanks sudi singgah and tinggalkan komen. Korang memang cool lah !

Happy Birthday Ceritera Si Somel !

Daisypath Happy Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...