Friday, November 30, 2012

Gender Intelligence

Assalamualaikum, hi everyones!

Nak ceghita ni yg semalam (29/11/2012) kite join Seminar anjuran opis kite, ala ala seminar untuk staff la kan.. Mule mule pikir macam bohsan je (negatif sungguh) tapi takku duga sangkaan kite meleset dan melecet semata mata.

Nak tau sebab ape, sebab time mukadimahnyee jer penceramah tu dah start buat kelakarrr. Dia sampaikan mukadimah +- 1 jam tau takkk. Pastu baru terus masuk kt isi program tuuu.

Kalo kome nak tau, seminar tu tentang memahami perbezaan laki dan pompannn. Penceramah yang dijemputt datang dariiiiiiiiiiiiii jauuuuuh tau, nun Jitra Kedah sanee. Bapak jauhh. Kitorg panggil dia Pak Utih aje.. Umur da 58 yrs tapi nampak macam 40an giteww. Hehe

So far, selama 1 hari tu banyakkk dan terrrlalu banyak sebenarnye input yg kite dapat. Benda tu semua kita dah alami dalam kehidupan seharian kitaa. Kita dah hadapi perangai orang laki tu, tapi sebab kita takde ilmu tentang tu, tu yg terjadinya pertikaian, tak puas hati, stress. Tapi yg sebenar benarnyee bile Pak Utih kupas satu persatu baru lah kite sedar yg sebenarnye perangai laki tu mmg sifat die begitu.

Itu yang bile dengar Pak Utih cakap terus memasing akan terdetik kat hati "oh, patutla camtu", "oh, patutla perangai die cenggini", "oh", "eh, aah betulla", dan bla bla bla.. Kt situ gak la baru kita tau dan sedar yg sebenarnya pendekatan yg kite kene guna dalam didikan dan layanan kepada anak laki dengan anak pompan tu adelah berbeza sama sekali okayy. Thats why la, jgn nk didik anak hantam kormo jeee. Kene gune cara yg berbeza sbb anak laki sifat die lain, anak pompan pon sifat die lain. Heee.

Terlalu banyak bende nak share tapi apakan daye masa mencemburui kita. Hahaha. Nk sambung buat kerja, kome layan la gamba yer.

Amik gamba ni dari FB Pak Utih, cube cari sayee. Jumpe takk?

 

3 c0mplaints:

lyly yana said...

@RYS AREESA NASIR jr
alamak.. lili x pandai nk explain but i will try, In Shaa Allah :)

mamawaiz said...

yg paling kembang kat belakang tu..haha

lyly yana said...

@mamawaiz
bukan kembang, comel...

Post a Comment

A big thanks sudi singgah and tinggalkan komen. Korang memang cool lah !

Happy Birthday Ceritera Si Somel !

Daisypath Happy Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...