Friday, November 30, 2012

Gender Intelligence (2)

As requested by Ummi RAN & Akak...

So sorry, sayep tak bape pandai nak menulis, tak bape pandai nk explain, dan tak bape pandai nak menghuraikan. Tapi ini la seadanya yg dapat saye kongsi kan.. Erm, nampaknye topik ni betul2 menarik perhatian ye. Hihi.

Lelaki ~Monotrek~

  1. minat benda / alatan (selain manusia)
  2. mono-tracking : fokus 1 kerja dalam 1 masa [so, jgn bg lelaki arahan kerja yg bnyk dalam 1 masa. biarkan dia selesaikan 1 keje, then br bg arahan keje yg lain]
  3. matanya melihat kaedah kanta zoom (jauh dan kecil sudut)
  4. matanya kurang sel terima warna [sbb tu kengkadang x pandai nk mix+match kn baju]
  5. telinga dengar guna 1 otak (fokus 1 bunyi)
  6. nk selesai semua mslh dgn cepat
  7. cepat lupa
  8. selesai masalah dengan ubah faktor luaran diri
  9. berfikiran sendirian
  10. bila stress, selesai sendiri mendiamkn masalah
  11. memburu (aktiviti menguasai sesuatu) boleh hilangkn stress
  12. pegi shopping secara objektif (terus ke kedai, beli, balik)
  13. dh dapat barang, seronok 2-3 minit slps membeli
  14. mudah tido
  15. komunikasi terus & bpegang kpd perkataan [straight to the point, tak cakap berkias2] 
  16. anytime asal datang moodnye [seks]     

Perempuan ~Multitask~

  1. minat manusia
  2. buat banyak kerja dlm 1 masa [sambil masak bleh basuh baju, etc]
  3. mata guna wide angle (luas sudut dan dekat)
  4. mata seperti HD TV (bnyk guna sel warna)
  5. telinga guna kedua2 otak, boleh dgr mcm2 
  6. nk kongsi semua mslh dulu then br selesai
  7. kuat ingatan yg bkaitan emosi & perasaan
  8. selesai mslh dgn ubah faktor dalaman diri
  9. bfikir secara berpasangan atau bertiga
  10. bila stress nk luah pd org tsayang
  11. shopping bleh hilangkn stress
  12. pegi shopping secara subjektif (enjoy jln2 tgk brg)
  13. dh dpt barang dibeli, seronok sampai 2-3 bulan
  14. susah nk tido, ade je perkara yg difikirkan
  15. komunikasi berbunga bahasa, menjaga hati, melihat non-verbal
  16. keinginan seks mengikut jadual & mood dalaman dan luara        

Beza Lelaki & Perempuan di Tempat Kerja / Luar Rumah

Lelaki akan fikir tentang : 
  1. wawasan
  2. misi
  3. objektif
  4. strategi
  5. kualiti
  6. pelanggan
  7. perancangan
  8. penilaian
  9. kejayaan
  10. sukan
  11. sosial
  12. politik
Huraian : Lelaki akan fokus dgn ape yg dia tgh buat masa dia kat luar rumah. Thats why korang takpayah pelik bila dia kat luar / tgh keje, dia takkan call takkan sms (kecuali utk hal tertentu). Kengkadang ade sesetengah isteri yg bengang bila suami tak call atau sms. Then, mula la nk buat spekulasi yg bukan2. Hentikan. Memang itu sifat lelaki. So, buang jela prasangka bukan2 tu okay.

Perempuan akan fikir tentang :
  1. kerja pejabat
  2. kawan-kawan
  3. bos
  4. anak
  5. suami
  6. masak
  7. baju
  8. kucing
  9. make up
  10. hiasan dalaman
  11. sampah
  12. bil
  13. ikan
  14. dapur
  15. bla bla blaa, etc
Huraian : Macam yg dh diterangkn kt atas td, perempuan kt multitask. So, walaupun dia kat opis atau kat luar, dia tetap akan fikir macam2 perkara, macam2 benda. Sbb tu walau sesibuk mane pon, seorang wife ni mesti akan call suami, call maid nk tanya keadaan anak. Itu la sifat perempuan kan.. Selalu ade perasaan empati. 


Beza Lelaki & Perempuan di RUMAH

Untuk aktifkan minda lelaki di rumah ialah dengan menyatakan dia diperlukan (appreciate him), dan beri dia MAKAN dan MAIN... kemudian baru minta tolong sebelum dia TIDUR.

Ape yg perempuan fikir bila di rumah? Still..
  1. kerja pejabat
  2. kawan-kawan
  3. bos
  4. anak
  5. suami
  6. masak
  7. baju
  8. kucing
  9. make up
  10. hiasan dalaman
  11. sampah
  12. bil
  13. ikan
  14. dapur
  15. bla bla blaa, etc

Berdasarkan ape yg dah dikongsikan kt atas, so kene la amik maklum yang cara untuk korang mendidik anak lelaki dan perempuan adalah tersangat sangat beza. Jangan samakan cara korang didik anak lelaki dengan cara korang didik anak perempuan nanti sebab sifat mereka berbeza.. Okay?



4 c0mplaints:

RYS AREESA NASIR jr said...

hu hu.. thank you! boleh jadi material bila nak tulis mss hu hu..

mamawaiz said...

sejuta like.
mohon share..hahaha

lyly yana said...

@RYS AREESA NASIR jr
most welcome :)

lyly yana said...

@mamawaiz
dipersilakan :)

Post a Comment

A big thanks sudi singgah and tinggalkan komen. Korang memang cool lah !

Happy Birthday Ceritera Si Somel !

Daisypath Happy Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...